Amstermama: geruisloos lawaai

Lieve mama,

Ik vraag me af of mijn Amsterdam en jouw Amsterdam dezelfde is. Het Amsterdam van nu is in mijn ogen al anders dan toen wanneer ik opgroeide in de Wolvenstraat. Er is van alles meer. Meer geluid, meer geschreeuw, meer boten, meer mensen, meer koopzucht. Ik word er een beetje moe van. Zo ook gisteravond. Een donderdagavond. Net toen ik met een oor op mijn welverdiende kussen lag begonnen de buren in de binnentuin met een feestje. Ik vind mezelf niet oud. Dertig is per slot van rekening het nieuwe 20, maar om elf uur ’s avonds wil ik gewoon rust. De buren dachten daar anders over. Harde dreunende muziek werkte zich door de dubbele beglazing naar binnen. Elke dag moet een feestje zijn in Amsterdam, maar waarom? Ik voelde de drang om mijn joggingbroek aan te trekken en zoals een goede buurvrouw betaamt op het balkon te gaan schreeuwen of het ‘alsjeblieft iets zachter zou kunnen’ (met je grafbek). Ik ben met die gedachte in slaap gevallen, al dromend over deuren en ramen die ik moest sluiten om te voorkomen dat ik zou gaan schreeuwen.
Was dit bij jou ook zo, of was jij juist degene die een feestje begon op de donderdagavond?

X

Lieve dochter,

lawaai speelde helemaal niet in mijn leven.
Wij feestten ook maar de gekozen dag was zaterdag. (Uitzonderingen daar gelaten)
Dan waarschuwden wij de buren en nodigden hun ook uit. Als ze niet kwamen dan hadden we de afspraak dat de muziek om 23.00 uur zachter ging.
Waarom op zaterdag?Omdat iedereen werkte van maandag t/m vrijdag.
Veel hadden vast werk en weinig een vrij beroep vandaar.
Het weekend was dus voor de ontspanning.
We hadden wel een vast clubje op de vrijdag borrel in het buurtcafé.  De werkdagen van de week bespreken en de plannen voor het weekend.
Van dubbel glas hadden we al helemaal niet gehoord.
Toeristen kwamen alleen in de zomer en niet veel. Rijke mensen waren er natuurlijk, maar nog geen yuppen die oorspronkelijke buurten nu overnemen en daarmee de buurt verpesten.
Het was Amsterdam en zo voelde je je ook. Andere talen hoorde je niet op straat. Heerlijk!
X
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.