Recensie: The Hate U Give – Angie Thomas

The Hate U Give stond al lang op mijn tbr lijstje, maar het kwam er maar niet van. Het meisje op de cover staarde me de hele tijd net iets te politiek correct aan zodat ik steeds naar het boek ernaast greep. Boy, was I wrong!

De hoofdpersoon uit The Hate U Give is Starr. Starr woont in ‘the hood’. Een achterstandswijk waar er vaker kogels om je oren vliegen dan we in Nederland gemiddeld boerenkool eten in de winter.

De zestienjarige Starr zit op een pretentieuze ‘witte school’ en probeert een balans te vinden tussen ‘ghetto Starr’ en ‘white Starr’. Wanneer ze getuige wordt van de moord op haar beste vriend door een politiegant is de balans helemaal ver te zoeken. Whuut. Ja, een politieagent.

Omdat Starr de enige getuige is heeft zij de keuze haar mond open te trekken en de politie corrupt te noemen of haar mond te houden en de hele donkere community op haar dak te krijgen.

Natuurlijk weet ik dat politieagenten corrupt kunnen zijn, vooral in Amerika. Uiteraard weet ik dat donkere mensen vaak in een negatief daglicht worden gezet door de media. Ik weet het allemaal. Maar The Hate U Give heeft me de ogen echt geopend.

Op onverklaarbaar knappe wijze heeft Angie Thomas met het verhaal van Starr mij kunnen uitleggen hoe het is om aan beide kanten van het spectrum te zitten. Hoe het is om donker te zijn en mensen je al veroordelen ook al heb je nog niet eens ‘hoi’ gezegd. Hoe het is om blank te zijn en in je broek te schijten als een donker persoon een blikje opent omdat je denkt er een schot wordt gelost.

The Hate U Give is al een regelrechte hit. Niet alleen door de belangrijke boodschap, maar ook omdat het lekker wegleest. Omdat Starr een super cool zestienjarig meisje is met haar hart op de juiste plaats en met een familie waar ik graag een avondje mee zou willen dance battelen.

Ik hoop dat iedereen dit boek leest en zich realiseert dat we allemaal mensen zijn ook al heeft de een wat cooler haar dan de ander.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.