Recensie: Eleanor Oliphant is completely fine – Gail Honeyman

Bestaat er al een Gail Honeyman fanclub?

Hoe je een debuut kan schrijven als Eleanor Oliphant is Completely Fine is mij een raadsel. Sterker nog, ik ben helemaal niet ‘completely fine’. Ik ben totaal van de wereld. Een boek schrijven naast je full time baan is al niet eenvoudig, maar zo’n boek? Schiet mij maar lek!

Eleanor Oliphant is Completely Fine gaat -hoe verrassend- over Eleanor Oliphant. Eleanor is een vrouw van 30, heeft een saaie kantoorbaan als kantoorklerk en doet haar boodschappen het liefst bij de Tesco. Ze is een beetje saai, nerderig, wellicht licht autistisch?

Haar leventje lijkt rustig voort te kabbelen, het gaat allemaal prima. Het enige opmerkelijke is dat ze twee flessen vodka per weekend soldaat maakt en dat ze een keer in de week met haar moeder belt, vaste prik. Oh ja, en ze heeft een crush op een of andere knul die zanger is in een onbekende band. Maar goed, laten we wel wezen. Hier kunnen vrouwen van alle rangen en standen zich wel een beetje in herkennen denk?

Wanneer Eleanor en haar IT collega Raymond zien hoe een oudere man in elkaar zakt op het trottoir begint Eleanor’s leven langzaam maar zeker te veranderen. Samen met Raymond brengt Eleanor Sammy (de oudere man) regelmatig bezoekjes in het ziekenhuis en worden ze vrienden. Voor Eleanor is dit een heel raar fenomeen aangezien Raymond haar eerste en enige vriend is.

Het boek begint grappig. Eleanor is ontzettend recht door zee, op het botte af wat zorgt voor de meest hilarische situaties. Zo schopt ze stennis bij de nagelsalon door nadat haar nagels zijn gelakt te zeggen dat ze geen kortingsbon wilt voor de volgende keer omdat ze ‘het zelf duizend keer beter kan’. Maar langzaamaan wordt duidelijk dat er een duistere reden schuilt achter Eleanor’s gekke karakter.

Tijdens het lezen van Eleanor Oliphant is Completely Fine zijn er meerdere keren tranen over mijn wangen gerold; van het lachen en het huilen. Dit boek heeft me genadeloos gepakt op bladzijde een, en pas weken nadat ik het uit heb gelezen losgelaten.

Benieuwd? Check de boektrailer !

Gail Honeyman wordt het meest geschikt bevonden de Lucy Cavendish Fiction Prize te winnen voor haar debuut, ze is ook genomineerd voor de Scottish Book Trust’s Next Chapter Award, de BBC Radio 4’s Opening Lines en de Bridport Prize. Gail woont in Glasgow.

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.