Recensie: De Consequenties – Niña Weijers

Wanneer dit boek uit is ben je eerst even een paar minuten verbaasd voor je uit aan het staren, niet wetend wat je is overkomen. Vervolgens draai je het boek om, bekijkt de kaft, en legt het weer weg. Alsof je aan het flirten bent doe je nonchalant en zelfs ongeïnteresseerd terwijl je dat verre van bent. Vervolgens bedenk je je dat je een potje ‘hard to get’ aan het spelen bent met een boek en sla je het hoofdschuddend maar doelgericht weer open en begint simpelweg opnieuw.

Althans, dat is mijn ervaring met De consequenties van Niña Weijers.

Weijers is een ster in het omschrijven van emoties. Emoties waarvan je was vergeten dat je ze ooit hebt gevoeld. Emoties waar je je misschien voor schaamt, weet ze zo te omschrijven dat ze heel normaal lijken. Het geeft een gevoel van verbroedering. Iedereen voelt zich dus wel eens zo.

Het hoofdpersonage; Minnie Panis is een excentriek meisje. Ze is iets te mager, loopt wat scheef en begeeft zich in de kunstwereld. Ze weet niet wie haar vader is en met haar moeder heeft ze geen noemenswaardige band, wat centraal staat in het boek. Langzamerhand kom je er als lezer achter wat er in Minnie’s jeugd is gebeurd waardoor ze nu is wie ze is en doet wat ze doet.

Vooral in het begin was ik onder de indruk van Minnie. Ze komt over als een ontzettend sterke vrouw die weet wat ze wil. Bijna Heroïsch. Haar kijk op de wereld is bewonderenswaardig en ontzettend interessant.

Ik heb nog nooit een boek gelezen zoals deze. Geen moment wilde ik het wegleggen. Alledaagse dingen worden met bepaalde woorden zo omschreven dat ze magisch, bijna sprookjesachtig worden. Niña bouwt de spanning op totdat het gaat jeuken. Het enige dat je kunt doen is doorlezen.

Dat de schrijfster pas 27 is en met zo’n debuut komt is ontzettend bijzonder. Dit is hoe een boek behoort te zijn. Je moet na het lezen nog even bijkomen terwijl je eigenlijk meteen weer in deze wereld wilt duiken.

Het einde leest alsof er een vervolg komt, wat ik aan de ene kant geweldig zou vinden. Aan de andere kant is het boek perfect zoals het is. Een op zichzelf staand kunstwerkje dat je telkens opnieuw wilt herbeleven.

‘De consequenties’ is in Mei 2014 verschenen bij uitgeverij Atlas Contact.

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.