Recensie: De heks van Portobello – Paulo Coelho

Nadat ik ‘de Alchemist’ in een dag had uitgelezen, was ik weg van Paulo Coelho. Deze Braziliaanse schrijver is ontzettend sterk in het spirituele wat dragelijker te maken voor de nuchtere boeren onder ons. Omdat ik zelf best wel geïnteresseerd ben in mooi beschreven levenslessen, maar het ‘geiten-wollen-sok’ gehalte over het algemeen zo laag mogelijk wil houden zijn de boeken van Paulo Coelho mij dan ook op het lijf geschreven.

In ‘de heks van Portobello’ beschrijft Coelho een vrouw en haar strubbelingen met het feit dat ze over hoge spirituele gaven beschikt (het gaat dus niet over een grote paddestoel). De hoofdpersoon heet Sherine Khalil, maar noemt zichzelf Athena. Wanneer ze in trance is en mensen kan ‘lezen’ noemt ze zichzelf Hagia Sofia, naar een moskee in Istanbul.

Athena is geadopteerd, en gaat op zoek naar haar biologische moeder. Op haar zoektocht leert ze Edda kennen, die haar leert hoe ze de controle in haar leven los kan laten, dit doet Athena door te dansen. Ze komt hierdoor op een hoger spiritueel niveau waardoor Hagia Sofia verschijnt.

Een journalist die Athena leert kennen op haar reizen wordt verliefd op haar.  Athena geeft echter aan dat ze een vriend heeft die bij Scotland Yard werkt, wat de journalist betwijfelt. In het gehele boek komt de mysterieuze vriend van Athena niet aan bod, wat extra spanning aan het verhaal geeft. Ook heeft de journalist een vrouw die op de hoogte is van zijn liefde voor Athena. De romance die maar niet van de grond lijkt te komen en de mysterieuze vriend zorgen ervoor dat je het boek zo gauw mogelijk uit wilt lezen.

Wanneer het bekend wordt dat Athena over bepaalde gaven beschikt, wordt ze steeds populairder. Ze geeft bijeenkomsten in Londen, aan Portobello road, wat veel gelovigen tegen de borst stuit. Ze wordt dan ook al gauw ‘de heks van Portobello’ genoemd. Op een gegeven moment escaleert de situatie, wat tevens het eind vormt van het boek, wat ik uiteraard niet ga verklappen.

Het boek is geschreven in interview vorm, wat ik verrassend fijn vond om te lezen. Door elk interview met de verschillende mensen uit Athena’s leven kom je erachter wat voor vrouw het is en hoe er vanuit verschillende perspectieven wordt gekeken naar een persoon die probeert zichzelf te vinden op een onconventionele manier.

Voor sommigen zal dit boek iets te spiritueel geschreven zijn. Ik vond het in ieder geval prachtig. De verschillende levenslessen die je door de regels heen leest zijn kippenvel waardig, en op iedereen van toepassing.

Een paar van de mooiste stukjes kan ik jullie natuurlijk niet onthouden:

‘Ze had voldoende geleden om haar littekens in haar voordeel te kunnen gebruiken’.

‘Het is belangrijk om het lot de kans te geven in onze levens tussenbeide te komen, het lot te laten beslissen wat voor iedereen het beste is’.

‘Het is goed te geven als iemand erom vraagt, maar beter nog is het alles te geven aan wie niets heeft gevraagd’.

Ook dit boek van Paulo Coelho is weer een aanrader, en fijn om te lezen als je even behoefte hebt aan een richtlijn in je hectische (stads) leven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.