Recensie: Verwelken – Lauren Destefano

Na te zijn doodgegooid met allerlei soorten young adult boeken had ik in eerste instantie een hard hoofd in het lezen van ‘Verwelken’, het debuut van de Amerikaanse schrijfster Lauren Destefano. De prachtige kaft en het toch wel intrigerende verhaal op de achterkant wekten echter toch mijn nieuwsgierigheid. Ik begon met lezen…en kon niet meer stoppen.

Rhine, de hoofdpersoon, is zestien jaar oud en woont in Noord Amerika in de nabije toekomst. Wetenschappers hebben een medicijn gevonden waardoor niemand meer ziek wordt en er gesproken kan worden over de ‘ultieme mens’. Totdat deze perfecte mensen kinderen krijgen en het blijkt dat de tweede generatie niet ouder kan worden dan 20 en 25 jaar oud. Geen dodelijke ziektes, maar ook geen lang leven.

In deze wereld heerst veel armoede en meisjes worden ontvoerd en verkocht als slaven aan rijke mannen die een polygaam huwelijk hebben. Rhine wordt ook ontvoerd en is erg in trek door haar ogen die allebei een andere kleur hebben. Ze wordt verkocht aan huismeester Vaughn die in een prachtig landhuis woont met zijn zoon Linden en zijn vrouwen. Rhine komt terecht in een wereld van luxe die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Rhine leeft samen met haar zustervrouwen in een van de vleugels van het grote landhuis en probeert het vertrouwen van haar man Linden te winnen zodat ze meer vrijheid krijgt. Ze is vastbesloten te ontsnappen en terug te gaan naar haar tweelingbroer.

Tijdens het lezen leefde ik erg mee met Rhine en haar zustervrouwen. Ik werd er halverwege zelfs een beetje naar van toen ik las dat de vader van Linden, huismeester Vaughn, de lijken van de meisjes onderzocht in de hoop een geneesmiddel te vinden. Ook was het verhaal niet geheel ongeloofwaardig. Het is niet ondenkbaar dat er een medicijn wordt ontdekt tegen alle verschrikkelijke ziektes zoals kanker, maar we daar niet de effecten op lange termijn van weten. Dit heeft mij meerdere malen aan het denken gezet en zorgt er voor dat je je nog meer betrokken voelt bij Rhine.

Ik vond het verhaal knap bedacht, maar niet perse goed uitgewerkt. Een paar details wekten vraagtekens bij mij op zoals: waarom worden meisjes maximaal 20 jaar oud en jongens 25? Heeft dit een reden? Omdat ‘Verwelken’ het eerste boek van ‘The Chemical Garden’ trilogie is, ben ik er van overtuigd dat mijn vragen in de volgende delen zullen worden beantwoord en ik kan niet wachten!

Lauren Destefano heeft met ‘Verwelken’ een echte pageturner geschreven met veel ‘kippenvel’ momenten. Je wordt vanaf de eerste bladzijde al in beslag genomen door de wereld die Destefano heeft bedacht. Dit boek heb je binnen enkele dagen uit en laat je nog een tijdje nadenken over de lugubere wereld waarin Rhine leeft.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.