Recensie: Eleanor & Park – Rainbow Rowell

Een van mijn beste vriendinnen en ik zaten met onze neus in de boeken totdat we ons op exact hetzelfde moment omdraaiden en met een dikke glimlach tegen elkaar zeiden: “Ok, dit boek MOET je lezen”. Verbijsterd kochten we allebei het gifgroene Eleanor & Park van schrijfster Rainbow Rowell.

De reden waarom we allebei zo enthousiast werden van dit boek, was het summiere stukje op de achterkant wat toch net genoeg was om je interesse te wekken. Ook deed de geweldige vormgegeven tekening van Eleanor en Park, en de aanbeveling van John Green (auteur van o.a. ‘The Fault in Our Stars’) op de voorkant een flinke duit in het zakje.

Het boek is steeds geschreven in kleine stukjes vanuit het perspectief van Eleanor of door de ogen van Park. Boven elk stukje staat daarom ook een van de namen dikgedrukt zodat je niet in de war raakt. Het leest lekker en zorgt er gaandeweg voor dat het nog romantischer wordt, omdat je de opbloeiende liefde tussen de twee steeds vanuit een ander oogpunt mee mag maken.

Eleanor is een roodharig en net even iets te dik meisje. Ze is nieuw in het stadje waar Park woont. Wanneer ze op de eerste dag van school de schoolbus in stapt wordt ze al meteen raar aangekeken. Ze belandt naast Park en naarmate het boek vordert bloeit er iets op tussen de twee.

Park is de enige Aziatische jongen in het stadje, en dus bij voorbaat al een soort ‘misfit’. Hij is echter wel ontzettend cool (als hij in 2014 had geleefd was het overduidelijk een ‘hipster’), en draagt alleen maar zwart, luistert naar rock bands en leest stripboeken.

Het begint wanneer Eleanor stiekem met Park mee leest wanneer hij weer eens een stripboek tevoorschijn haalt. Wanneer hij doorheeft dat ze mee leest schuift hij het boek naar Eleanor toe zodat ze makkelijker mee kan lezen. Deze lieve, kleine handelingen groeien uit tot een bizarre liefde tussen de twee buitenbeentjes.

Spoiler Alert!

Wanneer het blijkt dat Eleanor zich niet zo maf kleedt, omdat ze ‘apart’ wilt zijn, maar omdat ze simpelweg geen normale kleding heeft gaat er iets jeuken. Er is iets mis. Eleanor’s stiefvader blijkt een hele nare man te zijn. Samen met haar zusjes en broertjes leeft ze in een kamer. De armoede gaat erg ver. Toen ik erachter kwam dat Eleanor niet eens in het bezit was van een tandenborstel moest ik toch wel even slikken.

Park is niet helemaal op de hoogte, ook omdat Eleanor niet wil dat Park weet in wat voor wereld zij eigenlijk leeft. Park heeft een compleet tegenovergestelde familie, en zou er niks van snappen. Hij doet de liefste dingen om haar maar aan het lachen te krijgen, zoals mix-tapes (het verhaal speelt zich af in 1986) maken van zijn favoriete bands en nummers.

Af en toe wil je Eleanor door elkaar schudden en haar duidelijk maken dat Park haar daadwerkelijk geweldig vindt en dat ze niet zo onzeker moet zijn. Maar met zo’n leefsituatie is het logisch dat ze zichzelf niet op nummer 1 zet. Omdat Park dit wel doet krijg je vlinders in je buik tijdens het lezen en bekijk je elke Aziatische jongen met een koptelefoon en oogpotlood op heel anders als je naast hem in de bus zit.

Het verhaal is een young adult roman, maar niet van het kleffe soort. Je leeft zo mee met de twee hoofdpersonages dat je af en toe wel kan huilen of gek wordt van de vlinders die in je buik rond fladderen, omdat je het Eleanor en Park zo gunt om nou eindelijk eens volledig met elkaar te zijn.

Naast dat ik het een geweldig mooi liefdesverhaal vind, en ik me niet kan herinneren wanneer ik voor het laatst zulke kriebels bij een boek kreeg vind ik de laatste drie pagina’s van het boek het mooist, genaamd: ‘The Three Words’.

Rainbow Rowell legt kort uit waarom ze voor dit eind van het boek heeft gekozen, waar ze blijkbaar veel reacties op heeft gehad. Door deze uitleg heb ik er vrede mee (anders zou ik waarschijnlijk nu nog de haren uit mijn hoofd trekken) en heb ik er echt een ‘feel good’ gevoel aan over gehouden. Ik ga zeker Rainbow’s andere YA boek ‘Fangirl’ ook lezen!

Van Eleanor & Park wordt als het goed is in 2015 een film gemaakt. Rainbow Rowell zelf zal het script schrijven, maar daar heeft ze pas tijd voor als de roman af is waar ze nu aan werkt.

Mocht je een echte fan zijn, of gewoon benieuwd naar welke muziek Eleanor en Park samen naar luisteren, check dan de Eleanor & Park – Mixtapes

Rainbow heeft Spotify en iTunes lijsten gemaakt met de muziek die voor komt in het boek (met A en B kant, alsof het echt regelrecht van de cassettebandjes van Park af komt).

Laten we met z’n allen bidden tot de filmgoden dat dit boek snel wordt verfilmd!

Screen Shot 2017-05-29 at 11.35.26.png

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.