Blind date met een boek!

Daten is een van de engste dingen die er zijn. Althans, dat vind ik. Het is vrijwel altijd ongemakkelijk. Mits je een paar wijn weg hebt kunnen tikken voordat je ten tonele verschijnt. Om lam op een date aan te komen is misschien ook niet helemaal chique, en dus heb ik het concept ‘daten’ heel bewust verworpen, totdat ik de American Book Center in liep.

Op de sci-fi afdeling van de American Book Center op het Spui in Amsterdam zag ik een aantal boeken staan, verpakt in bruin papier. De boeken hadden stuk voor stuk een aantal steekwoorden opgeplakt gekregen en mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Het blijkt dat blind daten met boeken in Amerikaanse bibliotheken helemaal ‘hot’ is. Boeken die al een tijdje niet zijn uitgeleend, terwijl ze dat wel waard zijn, en klassiekers die hun populariteit in de loop van de jaren hebben verloren, worden in een bruin papiertje gehuld en opnieuw aangeboden in de hoop dat ze weer in trek komen.

Het idee van een blind date met een boek vind ik zo ontzettend leuk, dat ik meteen een boek heb gekocht! Het boek dat ik koos had de woorden: ‘Science-Fiction’, ‘Failed Author’, ‘Hollywood’ en ‘Cloned for TV’. De woorden vond ik totaal niet bij elkaar passen en wekten daarom mijn interesse. Eenmaal met een kop koffie geïnstalleerd griste ik vol spanning het papier van het boek, en daar kwam ‘The Fictional Man’ van Al Ewing tevoorschijn.

Het boek gaat over Niles, een man die inderdaad heeft gefaald een succesvol auteur te worden. Het speelt zich af in de toekomst. Klonen van personages uit tv-series en films worden ‘fictionals’ genoemd en wonen in Hollywood. Niles mag een script schrijven voor een remake van een film. Wanneer hij dit goed doet zal de studio zijn personages tot leven brengen als fictionals. Het is een verhaal wat ik zelf niet zo snel zou hebben gekozen, en dat maakt het blind daten met een boek zo leuk. Je weet niet wat er uit het pakje tevoorschijn komt, en misschien ontdek je wel dat je een liefde hebt voor sci-fi of herinner je je weer dat je bijvoorbeeld toch wel erg van historische romans houdt.

Boeken verdienen het om gelezen te worden, ook al zijn ze niet populair, zien ze er suf uit of is het stukje op de achterflap niet helemaal jouw ‘cup of tea’. Net als mensen moeten we ze het voordeel van de twijfel gunnen. Bij nader inzien is blind daten toch niet zo eng!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.