Recensie: Brigadieroversteekmoeder – Karin Bruers

Vorig jaar was ik bij David Sedaris in Carré, één van mijn favoriete schrijvers als het om korte verhalen gaat. Hij is namelijk een kei in het beschrijven van zijn knotsgekke familie die af en toe het bloed onder zijn nagels vandaan haalt.

In het voorprogramma stond Karin Bruers. Een doorgewinterde cabaretière waarvan ik tot dan nog niet over had gehoord, maar waarover Sedaris met veel lof over sprak. De vrouwelijke David Sedaris wordt ze ook wel genoemd. Ik had er een hard hoofd in, maar als de koning van de lach het zelf op die manier aankondigt moet het wel waar zijn. Sedaris loog niet; ik heb keihard gelachen toen Karin uit haar eigen werk voorlas. Misschien zelfs nog wel harder (ikdurfhetbijnaniettoetegeven) dan bij David Sedaris zelf, en heb meteen haar boek besteld.

Het debuut van Karin heet ‘Brigadieroversteekmoeder’ en beschrijft in een aantal korte en hilarische verhalen het als single moeder, en de meest uiteenlopende problemen die daarbij komen kijken. Terwijl ik gewoonlijk niet hardop moet lachen wanneer ik een boek lees, moest ik bij negen van de tien verhalen uit Brigadieroversteekmoeder schaterlachen. Karin steekt haar mening niet onder stoelen of banken en heeft een charme waar je hoe dan ook voor bezwijkt.

De dingen die ze meemaakt schijnen allemaal waargebeurd te zijn, en het ene verhaal is nog gekker dan de andere. Ook al lijkt het leven van Karin totaal chaotisch en niet altijd even leuk, toch wilde ik er tijdens het lezen het allerliefst deel van uit maken. Het leest alsof Bridget Jones kinderen heeft gekregen en naar Nederland is verkast. Voornamelijk vrouwen zullen de ergernissen van Karin herkennen. Zo beschrijft ze hoe vrouwen elkaar naar beneden kunnen halen, juist als het even tegen zit, en wordt er hartelijk gelachen om de onbeholpen mannen die de revue passeren.

Het personage van tante Merel is mijn favoriet; ‘Mijn tante Merel is zo’n jarenzeventigfeministe, maar dan niet het type ‘pot in tuinbroek met linnen tas’, maar ‘hoog opgeleide oud geld MG-rijdster’. Bang voor niemand en schijt aan alles. Vermakelijk in de kroeg, maar tenenkrommend op een crematie’.

Karin’s vlotte en hilarische schrijfstijl is jaloersmakend, en ik raad iedereen aan het boek te lezen op een regenachtige dag, wanneer je het liefst iedereen achter het behang wilt plakken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.