Recensie: De oceaan aan het einde van het pad – Neil Gaiman

De mooie, sprookjesachtige cover van het boek ‘De oceaan aan het einde van het pad’ deed mij al vermoeden dat dit verhaal niet alledaags zou zijn, en dat bleek. Zonder mij te hebben verdiept in Neil Gaiman of zijn bibliografie ben ik begonnen met lezen, zonder te stoppen.

De oceaan aan het eind van het pad gaat over een inmiddels volwassen man die naar een begrafenis gaat in zijn geboortedorp. Hij bezoekt de plek waar zijn ouderlijk huis vroeger stond en komt terecht op het pad wat langs het huis liep en waar de boerderij van de familie Hempstock nog steeds staat.

Al gauw word je meegezogen in de herinneringen aan de jeugd van de hoofdpersoon. Het jongetje wat een moeilijke band met zijn vader had. De opaal mijnwerker. De oppas Ursula waar iets geheimzinnigs mee aan de hand was en die zijn leven tot een hel maakte. Zijn vriendinnetje Lettie Hempstock en haar bizarre familie.

Lettie woonde in de boerderij aan het eind van het pad. Vlakbij de plek waarvan ze
beweerde dat er een oceaan lag.

Het verhaal is moeilijk te beschrijven. Het hoort zeker thuis in het fantasy genre, maar toen ik het boek uit had dacht ik wel meerdere malen verbaasd ‘wat heb ik in godsnaam net gelezen’. Desondanks vond ik het een erg meeslepend boek. Ik wilde het perse snel uitlezen omdat ik geen idee had wat ik kon verwachten op de volgende pagina. Het is een mysterieuze roman, over volwassen worden en over de levensgrote fantasie van kinderen.

Neil Gaiman was een onbekende voor mij. Nadat ik het boek had uitgelezen heb ik hem natuurlijk meteen opgezocht, en wat bleek? Deze schrijver heeft ‘Don’t Panic: The Official Hitchhikers Guide to the Galaxy Companion’ geschreven, wat gaat over het ontstaan van de beroemde boeken van Douglas Adams (niet de minste!). Ook komt de door mij zo geliefde graphic novel ‘Coraline’ van zijn hand (duh!)

De oceaan aan het einde van het pad is een erg geschikt kerstcadeau voor de lezer die ervan houdt in de koude, donkere wintermaanden met een heerlijk sprookjesachtig boek op de bank te zitten en weg te dromen bij de wondere wereld die Neil Gaiman heeft geschept.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.