Recensie: Inwijding – Veronica Roth

Het boek Inwijding kreeg ik al een hele tijd geleden via, via in handen onder het mom; ‘het lijkt op de Hongerspelen, moet je lezen’. Aangezien ik groot fan ben van de Hongerspelen trilogie was mijn interesse meteen gewekt. Ook vind ik het altijd fijn als ergens meerdere delen van geschreven zijn, je weet maar nooit of je verliefd wordt op een verhaal, en dat werd ik.

Zoals veel young adult boeken is er van het eerste boek van de trilogie een verfilming gemaakt. Nu denk je misschien, gaan we weer met die vampiers en weerwolven, maar nee, dit verhaal is zeer de moeite waard.

In een paar opzichten lijkt deze trilogie op de Hongerspelen. Het verhaal speelt zich af in een futuristisch Chicago. Er is net een oorlog geweest en om nog een oorlog te voorkomen zijn de bewoners ingedeeld in vijf facties; Eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, onverschrokkenheid, perfectie en intelligentie. De zestienjarige hoofdpersoon Beatrice (Tris) komt uit een onbaatzuchtig nest en kiest tegen alle verwachting in voor onverschrokkenheid.

Alle zestienjarigen die gekozen hebben voor onverschrokkenheid moeten verschillende tests doorstaan om erachter te komen of ze deze factie waardig zijn. De tests zijn zowel mentaal als fysiek erg zwaar. Tris wordt bijgestaan door een van haar begeleiders genaamd ‘Four’ waar ze een speciale band mee krijgt.

Personage Tobias oftewel ‘Four’ verdiend een extra vermelding. Zoals in elk young adult boek is er een mannelijk personage waar menig meisje verliefd op wordt. In Inwijding is dit Four. De stoere begeleider van Tris die uiteindelijk toch een klein hartje blijkt te hebben is iemand waar je meteen bij weg zwijmelt (perfect gecast ook trouwens!).

Tris blijkt niet geheel thuis te horen bij onverschrokkenheid, ze is namelijk afwijkend. Mensen die afwijkend zijn worden gezien als gevaarlijk door de maatschappij. Ze hebben een eigen wil en zijn niet te manipuleren. Tussen de facties zelfverloochening en eruditie ontstaan er een nieuwe oorlog. Eruditie zorgt ervoor dat ze onverschrokkenheid kunnen manipuleren om aan hun kant te staan, echter zijn de mensen die afwijkend zijn hier tegen bestendig.

Het boek moet even op gang komen, mede omdat het, het eerste boek is van de trilogie en er veel moet worden uitgelegd. Wanneer het verhaal eenmaal vaste vorm heeft aangenomen leef je mee met de personages en word je in het verhaal meegesleept.

Ook was ik meteen in de ban van de schrijfster; Veronica Roth. Dit meisje was 24 (!) toen Inwijding uitkwam en haar boeken zijn een regelrechte hit! Als aspirant schrijfster wil je na zo’n bericht je eigenlijk huilend in een hoekje verstoppen, maar ik heb er toch voor gekozen me te vermannen en het boek te lezen en ik heb geen spijt!

Het boek leest heerlijk weg als je eenmaal door de uitleg over de facties heen bent (wat overigens wel erg interessant is) en ik raad je ook zeker aan om eerst het boek te lezen en daarna de film te kijken zodat je versteld kan staan over hoe goed de film aansluit bij het fantasiebeeld wat je vormt wanneer je Inwijding leest.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.