Het leed wat aspirant schrijver heet

We hebben het allemaal; de droom om een boek te schrijven. Een boek dat mensen meeneemt in jouw droomwereld. Mensen raken door jou geinspireerd, geemotioneerd of intens vrolijk.

Er is een oververhitte discussie gaande in schrijversland; Moet je als aspirant schrijver veel lezen of juist niet? Zoals Neerlands favoriet schrijver Harry Mulisch al meldde; ‘Ik ben een schrijver, geen lezer’. Hij was duidelijk geen voorstander van het verrijken van de schrijversgeest door middel van het lezen van klassiekers. Anderen zijn hier juist heel stellig in; je kunt niet vaak genoeg lezen om een goed schrijver te worden.

Ik ben het met beide stellingen eens. Door veel te lezen (en dat hoeven van mij niet alleen de klassiekers te zijn) leer je waar de valkuilen zitten. Wat je als lezer aan het lachen maakt en wat je irriteert. Ook ben ik van mening dat als je schrijver wilt worden, je wel gek moet zijn om niet van lezen te houden. Aan de andere kant merk ik als aspirant schrijfster dat mijn schrijfstijl zich aanpast aan het boek dat ik op dat moment aan het lezen ben. Ik kan me voorstellen dat, dat voor de lezer heel ongemakkelijk is; Een Vijftig tinten grijs moment afgewisseld met een filosofische passage à la Oscar Wilde komt wellicht ietwat schizofreen over en leest simpelweg niet lekker.

Omdat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet heb ik een klein lijstje met wie of wat je kunt lezen als je wilt leren schrijven en bovenal genieten. (Op willekeurige volgorde).

1. Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Mijn lievelingsboek van mijn lievelingsschrijver. Deze man kan van een witte haai nog een charmante verschijning maken en heeft altijd de meest passende en prachtige filosofische uitspraken die uit het leven gegrepen zijn.

2. Bukowski. Wilde ik eigenlijk niet vermelden omdat deze schrijver opeens ‘hip’ blijkt te zijn. Neem van mij aan; hij is niet hip, ook al is er een bar naar hem vernoemd. Hij kan gewoonweg prachtig schrijven. Het is rouw, direct en zwartgallig.

3. Dimiti Verhulst. De beste Belgische schrijver. Hij mag niet voor niets ons volgende boekenweekgeschenk schrijven. Zijn personages zijn tot in detail uitgewerkt en ontzettend hilarisch.

4. De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. Harry Mulisch is uiteraard de man of the hour als het om Nederlandse literatuur gaat. Ook al was hij geen voorstander van (veel) lezen als schrijver, hij schreef alsof hij de klassiekers stuk voor stuk in zijn hoofd had zitten. De ontdekking van de hemel is Mulisch belangrijkste werk en meer dan het lezen waard.

5. The Hitchhikers guide to the galaxy van Douglas Adams. Science Fiction hoeft niet je ding te zijn, maar zoals Douglas Adams het schrijft kun je niet anders dan lachen en lezen (en lachen en lezen). De werelden en personages die hij bedenkt had niemand anders op deze manier tot leven kunnen wekken en heeft mij het SF genre leren waarderen.

6. Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez. Het bekendste boek van deze net overleden nobelprijswinnaar hoort in de kast van elke boekenfanaat. Sprookjesachtig en realistich tegelijk.

7. De schrijfbijbel, een initiatief van tenpages.com en geschreven door de ‘beste’ redacteuren van Nederland.. Een boek zoals vele anderen, maar wel erg vlot en duidelijk geschreven. Een aantal helder beschreven hoofdstukken met vele tips over het schrijven van een goed boek.

Ik kan nog zoveel meer klassiekers noemen zoals Ulysses van James Joyce. Echter denk ik wel dat niemand dit boek daadwerkelijk uit heeft gelezen en het dus erg makkelijk is zo’n boek op een must read lijst te zetten. Zo is het denk ik met veel klassiekers die aspirant schrijvers gelezen moeten hebben.

De beste tip die ik kan meegeven is; blijf schrijven. Schrijf alles op wat je ziet, opmerkt, tegenkomt. Al is het nog zo klein, het heeft zin! In een boek ligt de pracht in het beschrijven van een kleine handeling, meer dan in grote gebeurtenissen.

Schrijf, geef de moed niet op, en schrijf vooral waar jij over wilt schrijven en niet over onderwerpen waarvan je denkt dat het goed aanslaat bij het publiek.

Onthoud; wie een boek schrijft voor een ander is per slot van rekening een arbeider.

Screen Shot 2017-05-29 at 12.05.56.png

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.