Recensie: De Laatkomer – Dimitri Verhulst

Er ligt een pocketboek voor mij van een fijn formaat. Past in mijn tas, niet te dik (zo’n 140 pagina’s) en heeft een ietwat verontrustende tekening (het heeft wat weg van een soort ganzenbord van het leven) op de voorkant staan. Het betreft ‘de Laatkomer’ van Dimitri Verhulst. Helaas niet Neerlands trots, maar dat maakt hem stiekem juist zo leuk! Ik had me niet van tevoren kunnen realiseren dat zo’n boekje een indruk van grote proporties op mij zou maken.

Het verhaal is briljant; Een doorsnee man doet alsof hij aan dementie lijdt en wordt in een tehuis geplaatst. Désiré Cordier is een duizend in een dozijn man en leeft een leven waar velen ons zich (helaas) in kunnen herkennen. Hij heeft een zoon en dochter waar hij geen noemenswaardige band mee heeft en een vrouw die je het liefst na de eerste regel al voor een witte muur wenst (Moniek -mooienaamvooropeengrafsteen- de Petter). Zij is dan ook de voornaamste reden dat Désiré zijn dementie faket met de hoop te worden weggestopt. Désiré wil eindelijk tijd voor zichzelf en deze bizarre manier lijkt hem de enige uitweg.

Verhulst geeft de meest hilarische voorbeelden van hoe Désiré zijn dementie op de kaart probeert te brengen. Hij past bijvoorbeeld net iets te hippe, schreeuwerige en bijna clowneske kleding tot hilariteit van het winkelpersoneel. De lach vergaat hen echter wanneer Désiré zonder pardon de winkel uitloopt en ze hem met open mond staan na te kijken. Voor de lezer is dit helemaal een geweldige situatie, omdat je weet dat Désiré verre van gestoord is.

In het tehuis wat ‘Home Winterlicht’ heet (Verhulst heeft zelf in een tehuis gezeten in zijn jeugd waar een ander jaargetijde in de naam voorkwam) doet Désiré er alles aan zodat de verpleging er niet achter komt dat hij nog bij de pinken is. Op een dag komt hij erachter dat een paar van zijn medebewoners hetzelfde lumineuze idee hebben bedacht om van hun vertrouwde, maar gehate twee-onder-een-kap-leventje af te komen. Het boek heeft me weer eens doen beseffen dat je nooit spijt moet hebben van de dingen die je gedaan hebt in het leven, omdat je ze simpelweg moet doen.

Désiré komt in het tehuis plotseling oog in oog te staan met zijn kalverliefde Rosa Rozendaal. Hij heeft nooit het lef gehad om voor haar te gaan, en was ook in de veronderstelling dat ze niet meer tot de levenden behoorde. Désiré twijfelt ook aan de gesteldheid van Rosa. Zou ze ook net doen alsof? Het is helaas te laat en Désiré laat zijn fantasie over een verloren toekomst de vrije loop, maar gaat niet meer op Rosa af. Wat erg spijtig is, maar het verhaal wel extra kracht bijzet.

Désiré realiseert zich na geruime tijd dat zijn nieuw gevonden vrijheid tevens zijn tweede claustrofobische ervaring is die hij wederom zelf heeft gevormd. Hij kan
niet meer terug. Zijn vrienden komen hem niet opzoeken, zijn zoon wordt niet eens echt over gesproken, en zelfs zijn vrouw heeft de moed allang opgegeven, alleen zijn dochter komt voor de laatste maal langs. Hij heeft meer met haar gemeen dan hij dacht. Door zijn dementie durft ze zichzelf te zijn en begint tijdens een bezoek te roken, te drinken en vertelt hem dat ze in scheiding ligt. Kortom alles wat Désiré niet durfde te doen in zijn jongere jaren durft zijn dochter wel. Op dat moment hoop je als lezer dat Désiré toegeeft dat hij niet dementeert, maar dan zou het boek niet zo meeslepend zijn geweest. Het wordt haar laatste bezoek.

Het verhaal is briljant, aangrijpend, hilarisch en ondanks de diepgang toch simpel. Het wordt pas echt romantisch als je weet dat de Vlaamse Verhulst zelf zijn jeugdliefde is nagereisd, naar horen zeggen door het schrijven van dit indrukwekkende verhaal.

De Laatkomer van Dimitri Verhulst is in Mei 2013 uitgegeven door Atlas Contact.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.