Recensie: Charles Bukowski – Vrouwen

Zelfs morsdood houdt Bukowski de vrouwen ‘s nachts wakker, bedenk ik me als ik op mijn wekker kijk en zie dat ik alweer tot in de late/vroege uurtjes aan het lezen ben in Vrouwen van Bukowski. Ken je dat, wanneer een boek je melancholisch en treurig maakt, maar je vindt het lekker? Dat doet Bukowski met je.

Ik ken genoeg mensen (gek genoeg zijn dat vaak vrouwen) die Bukowski niet kunnen waarderen. Vrouwen van over de hele wereld noemen deze alcoholist een vrouwenhater. Zijn hoofdpersonage en alter ego Hank Chinaski doet de meest ranzige dingen met vrouwen, zowel mentaal als fysiek, maar ik voel tijdens het lezen dat Hank vrouwen helemaal niet haat, hij houdt juist van ze, maar is op zijn zachtst gezegd onbeholpen.

Zoals Chinaski’s knipperlichtpartner Lydia het lekker vindt om de puisten van Hank uit te knijpen, zo leest Vrouwen. Alsof je naar iets heel goors kijkt dat je verschrikkelijk vindt, maar je kan niet stoppen, je moet weten hoe het afloopt en of er nog iets volgt wat zo mogelijk nog walgelijker is.

De eenzaamheid die door de pagina’s schemert, voelt niet triest aan. Chinaski kiest zelf voor zijn heftige levensstijl en gedijt er nagenoeg goed onder (op een kleine maagbloeding na). De vrouwen die hij kiest lopen erg uiteen, maar zijn stuk voor stuk psychisch niet in orde of op het randje van het junk-schap. Hij vindt ze interessant en neemt voor mijn gevoel geen genoegen met één of andere Stepford wife, omdat dat soort vrouwen zijn schrijverschap niet prikkelt.

Tegen de 200 pagina’s  heb je het idee dat Bukowski zijn vinyl op repeat heeft gezet, maar het verveelt mij gek genoeg niet; ik lees dit boek voor de sfeer en de rauwheid, niet voor het verhaal. Ik vraag me dan ook tijdens het lezen geregeld af of ik zelf geen zieke geest heb, maar gelukkig val ik dan in slaap.

Kleine tip: Bukowski leest het best weg met een fles Whiskey en genoeg peuken om je longen te asfalteren binnen handbereik.

Screen Shot 2017-05-29 at 11.57.54

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.