Recensie: The Rosie Project – Graeme Simsion

Toegegeven; ik ben waarschijnlijk een van de laatsten die ‘Het Rosie Project’ heeft gelezen. Het boek stond vorig jaar zelfs in de top 5 favoriete boeken van Bill Gates. Ik kon niet achterblijven, maar man, wat ben ik blij dat ik niet de eerste was, nu hoef ik namelijk niet te wachten op het vervolg!

Don Tillman (a.k.a. de nieuwe liefde van mijn leven) heeft Asperger. Een vorm van autisme wat het vrijwel onmogelijk maakt normaal te functioneren in sociale situaties. Hij is wetenschapper en leidt een regelmatig leven waar hij zich prettig bij voelt. Rust, reinheid en regelmaat lijkt Don’s levensmotto. Er mist alleen nog iets cruciaals; een ideale partner.

Don besluit ‘het echtgenote project’ te starten. Aan de hand van een (zeer) uitgebreide vragenlijst die mag worden ingevuld door de vrouwen die Don geschikt acht kan hij bepalen welke vrouw zijn ideale levenspartner zou kunnen zijn.

Door een misverstand komt Rosie op zijn pad. Een roodharige, rokende, scheldende feministe met een dubieuze kledingsmaak; totaal ongeschikt voor Don. Toch besluit hij haar te helpen met het vinden van haar biologische vader.

Tijdens de zoektocht leert Rosie Don onbewust zich socialer te gedragen. Hij ontwikkeld zowaar empathie. Wanneer Don beseft dat de gelukkigste momenten in zijn leven de momenten zijn waar Rosie een grote rol in speelt begint hem iets te dagen. Ook Don’s beste vrienden Gene en Claudia zien dat Don verliefd is, alleen is Don wel in staat tot liefhebben?

Don is een van de leukste karakters sinds tijden! Hij is onbedoeld ontzettend grappig en onhandig wat een gouden combinatie blijkt te zijn. Don is ook nog heel romantisch. Zo sluit hij zichzelf een week op om de lievelingsfilms van Rosie te bestuderen zodat hij zich kan transformeren tot haar ideale man.

Het verhaal is origineel, leest lekker weg en staat vol met hilarische situaties; je moet wel heel serieus zijn (of Asperger hebben) wil je niet minstens een keer hardop lachen tijdens het lezen. Verfrissend is ook dat dit verhaal ontzettend romantisch is, maar absoluut niet voorspelbaar of zoetsappig.

Ik kan niet wachten tot het boek verfilmd wordt. Intussen ga ik verder met ‘Het Rosie Effect’ waarin Don en Rosie naar New York verhuizen en een kind verwachten. Het kan niet anders dan dat ook het tweede deel hilarisch is!

Screen Shot 2017-05-29 at 10.58.55.png

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.