Recensie: Rusteloze benen – Claudia Biegel

De roman van Claudia Biegel ligt voor me. ‘Rusteloze benen’. Het verhaal op de achterkant staat me lichtelijk tegen. Wanneer de woorden ‘vluchteling’, ‘vrijwilligerswerk’ en ‘trauma’ in combinatie de opsomming vormen voor een verhaal haak ik meestal af. Ik begin met lezen en… kan niet meer stoppen. Hoofdpersoon Rosalie is een nuchtere huismoeke die af en toe erg scherp door de bocht kan komen met venijnige opmerkingen die voornamelijk tot echtgenoot Wim zijn gericht. Dit zorgt er voor dat het verhaal niet het ‘geitenwollensok-gehalte’ heeft wat ik had verwacht, en ik lees met een verbaasde glimlach verder.

Rosalie  doet vrijwilligerswerk in het plaatselijke vluchtelingencentrum en heeft haar zinnen gezet op de Afrikaanse vluchteling Joseph. Zodra ze ‘s avonds aan tafel Wim en zoon Patrick vertelt dat ze van plan is hem in huis te nemen zijn de poppen aan het dansen. Grove opmerkingen als ‘die jongen met aids komt hier toch wonen’ maken dat ik af en toe gniffelend achter de pagina’s zit. Langzaam maar zeker kom je er als lezer achter dat het gezin van Rosalie niet perfect is. Dat haar huwelijk op springen staat, haar zoon dingen voor zijn ouders verzwijgt en dat er iets ernstig mis is met Rosalie.

Dagboekfragmenten van een jonge Rosalie onthullen hoe de relatie met haar moeder was die leed aan een psychiatrische stoornis, en worden afgewisseld met invalshoeken van zowel Patrick als Wim. Dit zorgde er bij mij voor dat ik in het begin erg op moest letten en het verhaal een licht ‘hak op de tak’ gehalte vond hebben, maar toen ik er eenmaal in zat was ik verkocht. Claudia heeft een prachtige roman geschreven die leest als een trein, en iets wegheeft van een psychologische thriller. Het knaagt en sluimert aan alle kanten, en wegleggen is bijna onmogelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.