The Girl on the Train – Paula Hawkins

The Girl on the Train stond al een tijdje op mijn leeslijstje. Voornamelijk omdat het boek steeds opdook in de top 3 Best sellers van de NY times, en ik daardoor toch wel heel nieuwsgierig was geworden. Ook de vergelijking met Gone Girl van Gillian Flynn trok me enorm, en ik besloot maar weer eens mijn favoriete winkel Waterstones in te duiken.

Het verhaal begint goed, alhoewel ik er door mijn mannelijke collega wel op gewezen word dat het boek wel wat weg heeft van een chicklit. En toegegeven, de hoofdpersonage Rachel is een soort Bridget Jones. Een na haar scheiding iets te dik, onverzorgd en vooral onzeker geworden vrouw van midden dertig die een haat-liefde verhouding heeft opgebouwd met gin-tonic uit blik (want handig in de trein).

Rachel irriteert me vanaf het begin, wat best knap is. Haar onkunde haalt het bloed onder mijn nagels vandaan. Ze neemt elke dag de trein die langs haar oude huis rijdt waar haar ex man nog woont met zijn nieuwe vrouw Anna. Een paar huizen verderop woont een stel die ze vaak ziet als ze uit het raam tuurt, en ze fantaseert over hun levens. Ze geeft ze een naam in haar hoofd en zet ze op een voetstuk, totdat op een dag de vrouw spoorloos verdwijnt.

Rachel komt erachter dat de vrouw Megan heet en krijgt langzaam maar zeker het gevoel dat ze iets met de verdwijning te maken heeft. Omdat ze een alcoholist is en last heeft van black-outs kan ze zich steeds niet herinneren wat er precies is gebeurd op de avond dat Megan verdween. Rachel doet zich voor als een oude vriendin van Megan en gaat langs bij haar man Scott die ten einde raad is na de verdwijning van zijn vrouw.

Het is leuk dat het verhaal vanuit het perspectief van de drie vrouwen is geschreven; Rachel, Anna en Megan. Zo vallen de puzzelstukje om en om steeds meer in elkaar. Ook is het lekker vlot geschreven, de hoofdstukken lees je zo weg, en het idee van iemand die vanuit de trein mensen observeert en daar vervolgens mee in aanraking komt vind ik knap bedacht. De vergelijking met Gone Girl vind ik echter niet helemaal terecht. Naar mijn mening was The Girl on the Train een veel minder spannend boek, ook het eind vond ik ietwat teleurstellend.

Na dit boek te hebben gelezen zal je nooit meer hetzelfde in de trein zitten. Alles wat je veilig in de coupe vanachter het raam aanschouwt kan zomaar het begin zijn van een misdaad. Een perfect boek voor als je nog op vakantie moet of…voor in de trein!

The Girl on the Train is verfilmd door DreamWorks en de hoofdrol wordt vertolkt door actrice Emily Blunt.

Screen Shot 2017-05-29 at 09.26.25

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.